Rukopisna ostavština Zvonimira Kulundžića i Kosinj

Zvonimir Kulundžić (Osijek, 16. siječnja 1911. – Zagreb, 27. prosinca 1994.), bio je hrvatski publicist, književnik, književni kritičar, bibliolog i povjesničar. Više o biografiji Zvonimira Kulundžića možete pročitati ovdje:

ZK- Wikipedija ZK – Hrvatska enciklopedija ZK – FOI ZK – Hrvatski biografski leksikon

S lijeva na desno, Julije Derossi i Zvonimir Kulundžić, Kosinj 1960tih godina, neobjavljeni materijali ZK predani DAO-u

Iako se o Kosinju, kao pretpostavljenom mjestu prve tiskare u Hrvata, pisalo podosta i prije Zvonimira Kulundžića, upravo je on taj koji je prvi u javnosti znanstveno i metodološki obradio tezu o Kosinjskoj tiskari. O tome je objavio i dvije knjige:

Zvonimir Kulundžić: Kosinj kolijevka štamparstva slavenskog juga, 1960. god. – link

Zvonimir Kulundžić: 500. obljetnica kosinjskog Misala – prve hrvatske tiskane knjige : 1483-1983, 1983.god. – link

Zvonimir Kulundžić objavio je cijeli niz drugih knjiga i istraživanja, a u svom radu bavio se: braćom Radić, Pavlekom Miškinom, Slavkom Kolarom, Ličkim ustankom u Rakovici i mnogim drugim temama. Neke od njegovih knjiga možete pronaći OVDJE.

Zbirka Zvonimira Kulundžića, odnosno njegova ostavština predana je Državnom arhivu u Osijeku (DAO), kao izraz njegove posljedenje volje, a posredstvom njegove supruge i sina. Detaljno o nastanku zbirke, njegovoj ostavštini i okolnostima predaje iste DAO-u možete pročitati u vrlo detaljnom i preciznom izvješću OVDJE. Tako možemo pročitati da je zbirka predana DAO-u 31.05.2000.god. Radilo se o 5 tona materijala, sa Kulundžićevom bibliotekom od 4.000 knjiga, i 100m dužnih Kulundžićevog rukopisnog i tiskanog materijala. Dogovor sa obitelji jest da će se od Kulundžićevih materijala načiniti njegova spomen soba, no na žalost niti 20 godina nakon ta soba nije izrađena, a materijal se i dalje nalazi u podrumskoj sobi DAO-a.

Državni arhiv Osijek (DAO), Tvđa Osijek, fotografirao Mance 22.01.2021.god.

Ljubaznošću kosinjskog župnika Petra Jurčevića, predana su mi tri fascikla sa Kulundžićevom materijalima koje je priredio za župu Kosinj i predao kosinjskome župniku Bogdanu Zoviću 1983.god. Fascikli su na ovaj način spašeni od propadanja te nakon moje analize u ovoj posjeti Osijeku i predani darovnim Ugovorom DAO-u. Time se upotpunila rukopisna ostavština Zvonimira Kulundžića. Ugovor o darovanju možete pogledati OVDJE.

Neobjavljeni materijali ZK predani DAO-u

Koliko mi je poznato ja sam prvi u ovih 20 godina koji je uopće zatražio pregled i analizu Kulundžićeve zbirke, a mojim interesom usko vezano uz Kulundžićevo istraživanje Kosinja. Ljubaznošću ravnatelja DAO-a odobren mi je pristup tim materijalima, na čemu mu ovom prigodom od srca zahvaljujem. U prvom posjetu Osijeku uspio sam samo zagrebati površinu svega onoga što se u Kulundžićevim materijalima nalazi.

Rukopisna ostavština Zvonimira Kulundžića je ogromna. Sačinjen je nepotpuni popis ostavštine, a koji se (dakle samo popis) proteže na 326 kartica teksta (1 kartica kako znamo iznosi 1500 znakova s razmacima).

Uz biblioteku od 4.000 knjiga koju je posjedovao Kulundžić, rukopisna ostavština analizom nepotpunog popisa iste, sadrži:

89 velikih kutija, 28 registratora i u njima složeno i za sada popisano 955 zasebnih naslova. Stotinu slučajno odabranih naslova sadrži oko 5.500 listova, a što bi značilo da ukupna Kulundžićeva rukopisna ostavština sadrži prosječno 55 listova po naslovu. Tim izračunom možemo pretpostaviti kako do sad popisana rukopisna ostavština Zvonimira Kulundžića sadrži oko 52.500 tiskanih i rukopisnih listova različitih formata, uz stotine fotografija, pisama, razglednica, itd. Radi se o materijalu koji bi se morao proučavati doslovno godinama.

DAO čitaonica, fotografirao Mance, 22.01.2021.god.

Na sreću ili na žalost, moj fokus ostaje na Kulundžićevom istraživanju Kosinja i u tom kontekstu dosadašnjom vrlo šturom i površnom analizom utvrđeno je kako se od ovih 52.500 listova više od 2.300 listova odnosi na Kosinj. Materijal za koji će trebati mnogo posjeta Osijeku, veliko strpljenje osoblja DAO-a, stotine sati rada te vrhunski skener i prijenosno računalo. Stručne i znanstvene znatiželje ne nedostaje, o financijama i vremenu ostaje promišljati.

Za kraj, a prije nekoliko fotografija posjeta Kulundžićevoj zbirci, valja spomenuti kako se (što misle i arhivisti koji su materijal uređivali) u u njegovim materijalima zasigurno krije i dio materijala spremnog za objavu u formi knjige(a). Kako je Kulundžić sve objavljivao u vlastitoj nakladi i vlastitim troškom uopće ne čudi kako nešto od toga nije uspio financirati do razine objavljene knjige. Kako se ovdje bavimo kosinjskim temama, navodim jedan naslov iz Kulundžićevih materijala kojemu valja posvetiti posebnu pozornost prvom sljedećom prilikom:

Naslov: Kosinj središte hrvatske srednjovjekovne autohtone kulture i kolijevka tiskarstva Slavenskog juga, vrijeme nastanka: 1978.god., količina: 199 listova

Ova knjiga nikada nije objavljena i ako rukopis zaista postoji u formi pripreme knjige (uz dozvolu Kulundžićeve obitelji) u interesu je hrvatske i kosinjske povijesti urediti i objaviti te materijale.

Priprema naslovnice Kulundžićeve knjige Kosinj itd., ostavština Kulundžić DAO, fotografirao Mance, 22.01.2021.god.
Priprema str. 49. Kulundžićeve knjige Kosinj itd., ostavština Kulundžić DAO, fotografirao Mance, 22.01.2021.god.
Čitaonica DAO, Kulundžićeva zbirka, 22.01.2021.god.

U Zagrebu 26.01.2021.god., mr.sc. Ivan Mance