Proslava 500. obljetnice Prvotiska u Kosinju 1983.

Kako znamo naš Prvotisak, odnosno Misal po zakonu rimskoga dvora otisnut je 22. veljače 1483.god., pretpostavlja se upravo u Kosinju. Vlč. Bogdan Zović, ondašnji župnik u Gornjem i Donjem Kosinju odlučio je (u dogovoru sa Zvonimirom Kulundžićem) proslaviti tu značajnu obljetnicu. To saznajemo iz neobjavljene zbirke materijala Zvonimira Kulundžića, gdje on u uvodu piše sljedeće:

Uvod u neobjevljenu Kulundžićevu zbirku

Velečasnom Bogdanu Zoviću i osobno sam kao dijete, nekoliko puta ministrirao, a o njemu sa stranica Informativne katoličke agencije saznajemo nekoliko osnovnih informacija:

Rijeka, (IKA) – U Svećeničkom domu u Rijeci preminuo je 20. svibnja 2009. vlč. Bogdan Zović, svećenik Gospićko-senjske biskupije, u 77. godini života i 50. godini svećeništva. Misa i pokop vlč. Zovića bit će u petak 22. svibnja u 15 sati na riječkom groblju Kozala. Vlč. Zović rođen je 27. 9. 1932. u Zovićima (Pazin), župa M. B. Sv. Rozarije – Trviž. Osam razreda gimnazije s maturom, te Bogoslovno sjemenište polazio je u Biskupijskom sjemeništu u Pazinu. Za svećenika ondašnje Senjsko-modruške biskupije zaređen je 5. srpnja 1959. u Pazinu. Obnašao je službe: duhovnog pomoćnika, te župnika župe Sv. Juraja u Sv. Jurju (1959.-1961.), župnika župa Donje Pazarište, Aleksinica i Klanac (1961.-1967.), Ravna Gora (1967.-1977.), Gornji i Donji Kosinj (1977.-1999.), Oštarija (1999.-2004.) i Zagorja (2004.-2006.). Nakon umirovljenja 2006. godine boravio je u svećeničkom domu u Rijeci.”LINK

Koliko je meni poznato, u tih 22 godine službovanja u Kosinju, ostao je zapamćen kao jedan od najproduktivnijih i najcjenjenijih kosinjskih svećenika, a i moramo priznati dao je Kosinju svoje najbolje svećeničke godine.

Vlč. Bogdan Zović, preuzeto sa IKA

Te 1983.god., par mjeseci nakon same obljetnice Prvotiska, u Kosinju je na dan 19. lipnja 1983.god. održana proslava povodom 500te obljetnice Prvotiska, sa svetom misom na Staroslavenskom jeziku, koncertom te izložbom oko tiskanja Misala postavljenom u vjeronaučnoj dvorani.

Ove informacije saznajemo iz programa koji je za tu prigodu tiskao vlč. Zović, i za koji je zaista prava sreća da je ostao sačuvan u Kulundžićevim materijalima.

Naslovnica programa proslave 500 obljetnice Misala u Kosinju, kompletan program možete skinuti u i pročitati OVDJE

Tom prigodom mogla se kupiti i knjiga Zvonimira Kulundžića: 500 obljetnica kosinjskog misala. Sjećam se, bio sam kod bake tih dana, ne na samoj proslavi, možda tjedan-dva kasnije. Klinac od 8 god. hoće tu knjigu i gotovo. Baka Roža nije imala šanse, morala ju je kupiti.

Zvonimir Kulundžić: 500 obljetnica kosinjskog misala – naslovnica, osobni primjerak uz zahvalnost baki Roži

Ova je crtica kosinjske povijesti, ostala zapamćena isključivo preko spomen-ploče koju i danas možemo vidjeti na crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Gornjem Kosinju.

Spomen ploča povodom 500. obljetnice Misala, fotografirao Mance, 2010.god.
Crkva sv. Antuna Padovanskog u Gornjem Kosinju, fotografirao Mance, 2012.god.

Na slici možemo vidjeti desno župni stan, lijevo kuću mog prijatelja Ivana Ražića – Lije, a u pozadini – gore, crkvu sv. Antuna Padovanskog. Iznad ulaza nalazi se bijela spomen ploča – također postavljena zalaganjem vlč. Bogdana Zovića, a 10tak m lijevo od nje postavljena je spomen-ploča koja nas i danas podsjeća na proslavu opisanu u ovom osvrtu.

U Zagrebu, 17.12.2020. , mr.sc. Ivan Mance